Herkesin dikkatini çeken büyük projeler ve geniş kitlelere hitap eden girişimler, kitle fonlamanın yıldızları olabilir. Peki ya daha az bilinen, göz önünde olmayan sektörlerdeki projeler? Niş pazarlar, doğru kitle fonlamanın stratejisiyle nasıl zirveye çıkıyor? Hayali bile edemeyeceğiniz kadar spesifik alanlarda, kitlelerinde desteğiyle başarıya ulaşan girişimler var. Eğer “dar bir pazarda nasıl büyük ses getirilir” diye merak ediyorsanız, az bilinen sektörlerdeki bu ilham verici başarı hikayeleri sizi şaşırtabilir.
Kitle fonlama, yalnızca geniş kitlelere hitap eden projeleri içermez. Yani adındaki kitle, sadece geniş kitlelere uygun girişim örneklerini kapsıyor yorumu yanlış olacaktır. Buradaki amaç projelerin alanı fark etmeksizin neler sunduğudur. Dolayısıyla alanında fark yaratan projeler kitle fonlamaya çıkmaya uygundur. Özellikle niş alanlarda fark yaratmak daha kolaydır. Çünkü rekabet daha azdır. İnsanlar kendilerini özel hissettirecek projelere destek vermeyi sever. Bu yüzden niş projeler, ana akım projelerden daha fazla merak uyandırabilir. Ancak başarı, sadece doğru bir stratejiye gelir. Kitlenizi iyi tanımalı ve onlara nasıl hitap edeceğinizi bilmelisiniz. Onların sorunlarını çözebileceğinize dair bir mesaj vermelisiniz.
İlginç olan şu ki, küçük bir hedef kitleyle büyük başarılar elde edebilirsiniz. Az ama öz yatırımcı, niş projeleri zirveye taşıyabilir. Önemli olan hikayenizi farklı kılan şey nedir sorusudur.
Başarı için doğru strateji oluşturmak her alanda gerekli. Niş pazarda yer alıyorsanız kitle fonlama sizin için büyük bir fırsat olacaktır. Dolayısıyla bu alanda başarılı bir strateji oluşturmak için öncelikli olarak hedef kitlenizi iyi tanımalısınız. Bu kitleyi tam anlamıyla anlamadan atılacak her adım boşa gidecektir. O zaman asıl soru şu olmalı; hedef kitleyi nasıl tanıyabilirsiniz? Cevap basit gibi görünebilir ancak net bir cevap vermek de yanıltıcı olacaktır. Çünkü hizmet verdiğiniz alanı en iyi tanıyan siz olmalısınız, yani yaptığınız işi bilmek, gerekli cevapları bu şekilde bulabilirsiniz. Bu sayede geliştirmek istediğiniz stratejiler için gerekli adımları da atabilirsiniz.
Sonraki hamleniz projenizi doğru bir şekilde anlatmak olacaktır. Projenin neyi kapsadığı, neden yapıldığı, neyi hedeflediği gibi sorular…
Yani insanlara bir hikaye sunmalısınız, nedenleri cevaplandıran bir hikaye.
Sonrasında finansal hedeflerinizi belirlemelisiniz. Niş projeler, devasa fonlar yerine daha mütevazı ve daha etkili bütçelelerle başarıya ulaşabilir. Hedefiniz ne kadar gerçekçi olursa, o kadar çok insan destek verecektir. İnsanlara ulaşmaksa zor olacaktır ancak doğru hedef koyarsanız, bu imkansız olmayacaktır.
Kitlesel fonlama, niş projeler için eşsiz bir fırsat sunuyor. Peki, bu yöntemi kullanarak büyük fark yaratan projeler neler?
İlk örnek, "Flow Hive" adlı arıcılık projesi. Bu niş proje, balı doğrudan kovanlardan hasat etmeyi sağlayan bir sistemi tanıttı. Arıcılık gibi küçük bir alanda faaliyet göstermesine rağmen, projenin inovatif yapısı doğa severleri cezbetti ve 12 milyon dolardan fazla fon topladı. Projenin başarısının sırrı, bal hasadı sürecini sadeleştirip herkes için erişilebilir hale getirmesiydi.
Bir başka dikkat çekici proje ise "The Micro 3D Printer". 3D yazıcılar genelde profesyonel kullanıcılara hitap ederken, bu proje 3D yazıcıları herkesin kullanabileceği kadar basit hale getirdi. Küçük boyutu ve düşük maliyeti sayesinde proje, 3.4 milyon dolar fon topladı. Teknoloji dünyasında niş bir kitleye hitap eden bu yazıcı, kitlesel fonlamanın gücüyle küresel çapta yankı buldu.
"Pebble Smartwatch" da kitlesel fonlamanın devrim yarattığı bir diğer niş proje. Giyilebilir teknolojiye yeni bir bakış açısı getiren bu akıllı saat, Kickstarter’da 10 milyon doların üzerinde bir fon topladı. Piyasadaki dev markalara rağmen, niş bir ürün olarak başlayan Pebble, teknoloji meraklılarından büyük ilgi gördü.
Yerli Niş Proje Örneği: Haykip
Haykip yaban hayatı takip sistemleri geliştiren ilk yerli marka olarak pazar alanında kendini konumlandırdı. Hitap ettiği kitle için yerli örnek anlamında ilk olması onu birikimfon üzerinden yatırımcılara duyurmak için yetti.